Persoonlijk | Ben jij een ‘thuisblijfmoeder’!?

img-20170315-wa0017-640x360

Al sinds de geboorte van Sofie ben ik een gelukkige thuisblijfmoeder. Ondanks dat ik er gelukkig van wordt en onze financiële situatie het toelaat, merk ik dat dit een hoop vooroordelen teweeg brengt. Ik zit immers alleen maar thuis als moeder zijnde en dat wil ik even rechtzetten. Ik doe namelijk een stuk meer dan dat!

Vroeger -en dan praat ik over zo’n 20 jaar geleden- was het allemaal heel normaal dat de man zorgde voor brood op de plank en de vrouw thuis voor de kinderen zorgde. In deze tijd is het bijna nodig om als vrouw zijnde minimaal parttime te werken om met het gezin rond te kunnen komen. Ik heb zelf altijd met veel plezier fulltime gewerkt en had ook nooit gedacht dat ik een thuisblijfmoeder zou worden. Ik haalde veel plezier en voldoening uit mijn werk, maar nu ik moeder ben wil ik altijd bij mijn dochter zijn. Na wat wikken en wegen besloten wij al snel dat ik voorlopig thuis zou blijven bij Sofie. En dat voorlopig is al opgelopen tot ruim 17 maanden..

De reden waarom ik een thuisblijfmoeder wil zijn
Mijn reden is heel simpel en lang niet voor iedereen te begrijpen. Om Sofie te mogen krijgen heeft een hoop verdriet, geduld, kracht en doorzettingsvermogen met zich mee gebracht. Het was geen makkelijke weg, maar sindsdien ben ik erg beschermend. Ik heb graag zelf de controle over alles, maar merk ook dat ik niets wil missen. Nu ik bij haar thuis ben maak ik alle eerste momenten mee -denk aan rollen, zitten, lopen- maar kan ik ook de gehele dag voor haar zorgen, haar liefhebben, troosten wanneer het nodig is en haar dingen leren. Aangezien ik zelf uit de kinderopvang kom weet ik veel en weet ik ook precies wanneer en wat ze kan leren bij iedere fase. Ik vind het heerlijk om dit samen te doen, onze eigen dag in te delen en samen dingen te ondernemen. Want wij zitten echt niet alleen maar thuis hoor!

De vooroordelen die ik vrijwel dagelijks hoor..
Aangezien het in deze maatschappij normaal is dat de moeder ook werkt, krijg ik vaak vooroordelen naar mijn hoofd geslingerd. Zo zou ik lui zijn en de hele dag maar lekker thuis zitten, mijn man te hard laten werken, mezelf wegcijferen en dat gat op mijn cv komt mijn ‘toekomstige carrière’ ook niet ten goede. Deze vooroordelen zorgde er op het begin voor dat ik mij een nietsnut voelde, maar nu weet ik wel beter. Mijn dagen zijn namelijk behoorlijk druk. Niet alleen met het verzorgen van Sofie, maar ook met het huishouden, Belle Vie Fashion en het onderhouden van mijn sociale contacten. Misschien nog wel drukker dan wanneer ik een fulltime baan zou hebben, Sofie uit handen zou geven en het huishouden tot 50/50 zou verdelen. Daarnaast hoor ik ook regelmatig dat Sofie op deze manier niet leert spelen met andere kinderen, te gehecht wordt aan mij of een ontwikkelingsachterstand op kan lopen. Ja, dan ben je bij mij natuurlijk aan het verkeerde adres. Ik weet natuurlijk wel beter. Als Sofie straks iets ouder is dan gaat zij uiteraard naar de peuterspeelzaal. Geen 5 dagen in de week, maar genoeg om contact te hebben met andere kindjes, dingen te leren en zich voor te kunnen bereiden op school.

Mijn eigen tijd en rust creëren
Aangezien Belle Vie Fashion gegroeid is tot meer dan alleen een hobby ben ik er dagelijks voor aan het werk. Hier ben ik ontzettend blij mee en dankbaar voor. Tijdens Sofie haar slaapjes zit ik dan ook vaak achter mijn laptop om mijn mailtjes te beantwoorden, producten te reviewen en artikelen te schrijven. Dit doe ik dan ook alleen in mijn eigen tijd, op momenten dat Sofie geen zorg en aandacht nodig heeft. Omdat ik merkte dat ik hier steeds minder de tijd voor kreeg gaat Sofie sinds een aantal weken standaard 1 dag in de week naar mijn moeder. Zo heb ik alle tijd voor Belle Vie Fashion en mezelf en kan Sofie gezellig spelen bij oma. Wat vaak wordt vergeten is dat het onderhouden van een blog ook al een flinke taak is en dat hier ook ontzettend veel tijd in zit. Zo ben ik dus eigenlijk wel veel aan het werk alleen krijg ik hier niet fulltime voor betaald en ben ik gewoon thuis. Daarnaast bezoek ik regelmatig events, spreek ik gewoon af met vriendinnen en is er echt nog wel tijd om mijn nagels te lakken. Het is maar net hoe je jouw tijd indeelt.

Conclusie
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het woord ‘thuisblijfmoeder’ vaak uit zijn verband wordt getrokken. Wellicht geldt dit niet voor alle thuisblijfmoeders, maar ik zit echt niet alleen maar thuis. Ik zorg 24/7 voor mijn kind, werk minstens 2 volle dagen in de week aan Belle Vie Fashion, doe het huishouden en zorg voor activiteiten en ga erop uit met Sofie. Het is misschien iets anders dan een baan van 9 tot 5 buiten de deur, maar ik ben dagelijks een bezig bijtje. Nu heb ik het geluk dat het kan en onze financiële situatie het toelaat. Daar ben ik mijn man ook enorm dankbaar voor. Mocht het in de toekomst nodig zijn dat ik weer moet gaan werken, of denk ik er over een aantal maanden heel anders over, dan wil ik ook echt mijn steentje bij gaan dragen. En wie weet wordt Belle Vie Fashion in de toekomst nog mijn echte baan, maar voor nu geniet ik nog even van alle tijd met mijn dochter. Ik heb diep respect voor alle werkende moeders, misschien wel moeders die moeten werken voor brood op de plank, of moeders die zelf graag willen werken. We doen het allemaal op onze eigen manier, de manier waar wij gelukkig van worden en onze voldoening uit halen. Maar laten we respect hebben voor ieder zijn keus!

Ik zou het heel leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Comments

 1. says

  Er is ook nog veel onbegrip over bloggen, mensen snappen niet dat je hier tijd aan wil besteden en denken dat het amper tijd kost. Ik ben gastouder aan huis en werk ook ‘maar’ 1 of 2 dagen per week. Ik vind het heerlijk om zoveel tijd aan Fedde te kunnen besteden en niets te hoeven missen. Ik zou er absoluut niet aan moeten denken om fulltime te gaan werken wanneer je (jonge) kinderen hebt.
  Liefs

 2. says

  Hier ook een hele gelukkige thuisblijfmoeder! Ik word zo moe van die vooroordelen. Je mag als thuisblijfmama ook nooit zeggen dat je moe bent want “Je zit toch hee de dag thuis?”

  • Sara says

   Nou dit inderdaad en dan geen rekening houden met het feit dat mijn dochtertje na 5 maanden nog steeds om de 2 a 3 uur gevoed wil worden en ook snachts. Ik neem die nachten met alle liefde voor mezelf want mijn man moet de volgende dag werken maar het is echt niet zo dat ik lekker uit kan slapen.

 3. Ilona says

  Hier ook een thuisblijfmoeder en ik ben de héle dag in de weer. Oudste naar school brengen, de kleinste verzorgen. Daarnaast het huishouden. Heb geen moment voor mezelf want als het eenmaal avond is ben ik kapot haha. Maar wat ik zo fijn vind is dat ik er altijd ben voor ze! Ik heb een tijdje parttime gewerkt maar ik vond het verschrikkelijk om oppas te regelen en het gedoe als ze ziek zijn. Dan hebben ze gewoon hun mama nodig <3.

 4. says

  Goed geschreven! Nu ben ik zelf geen moeder maar het lijkt mij ook heerlijk om een thuisblijfmoeder te zijn. Het is inderdaad een zware taak maar de hele dag met je kindje doorbrengen klinkt fantastisch. Zo te horen heb je ook een goed ritme gevonden op het gebied van bloggen, huishouden en natuurlijk lieve Sofie. Dat is fijn!

 5. says

  Wat goed dat je hier wat over hebt geschreven. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit soort vooroordelen naar je hoofd geslingerd krijgen echt niet leuk is. Ik vind het heel knap dat je hebt geleerd je er minder van aan te trekken!

 6. says

  Kan me voorstellen dat je moe wordt van de reacties. Ik hoop dat je deze alleen krijgt van mensen die jou niet kennen, en dus ook niet weten wat je allemaal doet naast voor Sofie zorgen. Mensen hebben altijd snel een mening klaar, jammer is dat. Als jullie je hier goed bij voelen en het is financieel haalbaar, waarom niet!

 7. says

  Wat leuk om hierover te lezen! Ik vind het heel begrijpelijk dat je moe wordt van dat soort reacties.
  Ik vind dat je her erg goed doet!! het gaat erom dat je doet waar jij je goed bij voelt.
  Liefs, FLorentine

 8. says

  Ben zelf ook thuis, maar gelukkig weinig vooroordelen uit mijn omgeving. Snap wel dat je het je aantrok, maar als iemand zo’n onnodige mening verkondigd is hij eigenlijk je energie niet waard.

 9. says

  Wat fijn dat je gewoon thuis kan zijn! Als ik de keus had was ik ook graag thuis met de kids geweest, maar helaas is de realiteit dat ik 3 dagen werk en manlief 4. Gelukkig hoeven de kids hierdoor maar 2 dagen naar de gastouder of opa/oma.

 10. says

  Mensen moeten toch ook altijd wat te zeggen hebben he? Ik heb zelf geen kinderen en overweeg het op dit moment ook niet (eerst maar eens een leukerd tegenkomen haha), maar als ik ooit kinderen zou hebben, dan zou ik het ook wel fijn vinden hoor! En ik weet precies hoeveel werk je kunt hebben van een blog! Lekker doen waar je blij van wordt 🙂 En ik weet nog van toen ik jonger was dat ik het altijd fijn vond als mijn mama thuis was als ik uit school kwam. Ze werkt wel in de ochtenden, maar ze was er altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *