Even kletsen | 15 maanden update van Sofie

20170128_144012

De laatste weken krijg ik enorm veel vragen over Sofie. Alleen maar leuk alle belangstelling, dat waardeer ik. Daarom besloot ik er een artikel over te schrijven in de vorm van een 15 maanden update, waarin ik jullie bijklets over haar ritme. Hierin vertel ik zoal over haar slaapjes, favoriete speelgoed en wat zij lekker vindt om te eten. Lees je gezellig mee?

Al vanaf Sofie haar geboorte ben ik fijn iedere dag bij haar thuis. Ik heb geen baan buiten mijn blog om en ik moet heel eerlijk toegeven dat ik dat nog steeds enorm fijn vind. Sofie is dus altijd bij mij, gaat niet naar de opvang of iets dergelijks, maar gaat vaak wel 1 dagje in de week spelen en knuffelen bij oma. Dit werkt fijn voor ons. We hebben alle tijd voor elkaar en Sofie krijgt alle liefde die zij nodig heeft. Heel fijn dat dit bij ons zo kan en zolang het nog kan qua financiële situatie blijft het voorlopig ook nog zo!

Eten en drinken
Wat betreft eten en drinken hebben wij niets te klagen. Sofie is een echte lekkerbek en vrijwel alles gaat erin, zolang ze het maar zelf mag doen. Pasta’s en gerechten met rijst zijn haar favoriet, maar aardappelen groente en een stukje vlees gaat er ook goed in. Zoals ik al zei, eten doet zij graag zelf. Met haar handen of van een vork/lepel. Ze eet altijd met de pot mee, of ik zorg ervoor dat ze een aantal dingen uit het gerecht mee kan eten. Een grote ontbijter is het niet (dat heeft ze van mij). Ze krijgt een melkfles van 150 ml en daarna nog een cracotte of rijstewafel. Vaak eet ze hier de helft van op. Fruit vindt ze heerlijk, banaan en mandarijnen zijn haar favoriet. Op brood eet ze momenteel het liefst pindakaas of vegetarische smeerworst. Ze heeft nu ontdekt dat er korstjes aan haar stukjes brood zitten, dus hier weet zij nu heel slim omheen te eten. Vaak eet ze 2 broodjes zonder korst. Het tussendoortje probeer ik iedere dag af te wisselen. De ene keer is dat een biscuitje, een extra stukje fruit/groentje of een paar chipjes. Een grote drinker is ze niet (heeft ze ook van mij), maar gelukkig haalt ze wel de hoeveelheid die ze nodig heeft op een dag. Ik geef haar altijd diksap afwisselend met water.

Slapen
Het slapen is de afgelopen weken helaas een drama. Vanaf haar geboorte mogen wij eigenlijk niet klagen en zaten wij al snel in een fijn ritme. De laatste weken gaat het moeizaam, huilt ze veel en wordt ze in de nacht overstuur wakker. Gelukkig gaat het beetje bij beetje steeds iets beter, maar ik ben blij als het ritme weer helemaal terug is. Sofie slaapt overdag 1 keer, vaak van 10 tot een uur of 12. In de avond gaat ze weer om 7 uur naar bed. Ze slaapt overdag niet heel veel, maar een middagslaapje werkt niet meer. Dat vind ik overigens prima want dan hebben wij de middag gewoon vrij voor leuke activiteiten. In de avond gaat ze na haar fles om 7 uur naar bed. Normaal gesproken konden wij haar weg leggen en viel ze na 5 minuten kletsen zelf in slaap, maar nu wiegen wij haar in slaap.

Spelen en activiteiten
Sofie is een kleine druktemaker en kan heel lief spelen. Haar pop en boekjes zijn momenteel favoriet, maar ze bouwt ook graag een blokkentoren. Wanneer ze speelt met haar pop ontpopt ze zich tot een echte poppenmoeder en zie ik haar regelmatig nee, nee, nee schudden met haar wijsvinger (heeft ze overigens niet van een vreemde). Vorige maand ontdekte ze dat ze kon lopen achter haar loopkar en 20 janurari zette ze haar allereerste stapjes los. Door deze grote stap gaan wij nu regelmatig een middagje naar ballorig wat ze ontzettend leuk vindt. Ze komt hier helemaal los, klimt overal bovenop, maar vindt ook alle spelende kinderen om haar heen reuze interessant. Kleuren en knutselen doen wij ook regelmatig. Ik kan niet wachten tot ze net even iets ouder is. Ik heb al zoveel leuke ideeën in mijn hoofd zitten!

Tandjes en kletsen
Momenteel heeft Sofie 6 zichtbare tandjes en ontdekte ik afgelopen week een net doorgekomen kies. Ze vindt dat geprut aan haar mond maar niets, dus het is vaak een verrassing als er weer een nieuwe tand is doorgekomen. Praten kan ze al heel goed en bij het consultatiebureau vertelde ze al dat ze flink voor loopt met haar woordenschat. Momenteel kan ze de woorden papa, mama, opa, eten, kijken, dinken (drinken), bah, nee, buma (bumba), die en pop zeggen. Papa, opa en eten zijn haar favoriete woordjes en die hoor ik dan ook de gehele dag. Het is een heerlijke kletskous!

Gedrag
De kat uit de boom kijken (vooral in drukke omgevingen) doet ze vaak. Naarmate ze iedereen en alles om haar heen heeft gezien komt ze los. Het is een meisje met pit die heel goed weet wat ze wel en niet wilt en dit weet zij ook heel goed duidelijk te maken. Ze kan geen seconde stil zitten, maar zit momenteel wel in een heerlijke knuffelfase. Ze komt meerdere keren bij mij om me even een kusje of een knuffel te geven. Oh, hier kan ik zo van genieten! Ik neem het er maar van want voor ik het weet is deze fase weer voorbij. Ja, we hebben onze handen vol aan Sofie maar dat maakt het juist zo leuk! Ze is ondernemend, ondeugend, lief, sociaal, maar ook ontzettend eigenwijs. Een meisje met pit en een flink temperament.

Het volledige ritme:

Tussen 7:00 en 8:00 wordt ze wakker. Fles van 150 ml water + 5 scheppen Nutrilon dreumes melk. Daarna een cracotte of rijstewafel.
9:30 vers fruit. Vaak 2 stukken met een flesje sap of water.
10:00 uur naar bed tot 12:00
12:00 – 12:30 2 bruine broodjes met beleg. Afwisselend, pindakaas, vegetarische smeerworst, jam, smeerkaas. + een flesje sap.
15:00 een tussendoortje + sap of water
17:00 – 17:30 Avondeten. Altijd met de pot mee + een schaaltje yoghurt.
18:45 een melkfles. 150 cc water + 5 scheppen dreumes melk.
19:00 naar bed!

Tussendoor spelen wij samen, gaan we de deur uit om te wandelen of om iets leuks te doen en vaak gaat ze in de avond tussen het avondeten en de fles door in bad. We zitten momenteel in een heerlijk ritme. Het gaat goed met Sofie en wij genieten iedere dag van haar. Hopelijk gaat het slapen ook snel een stuk beter!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Comments

 1. says

  Wat een leuke update. Wat een lief en makkelijk meisje is het toch, ook al gaat het slapen nu iets moeilijker dan voorheen. Fijn dat je ook lekker bij haar kunt zijn :-)!

 2. says

  Dit is een leuk en goed artikel voor moeders met kleine kinderen.
  Zo weten ze dat een ouder een drukke dag heeft om de dreumes te kunnen vermaken en daarnaast nog zelf dingen kan doen.
  Vervelend dat ze ’s nachts wakker wordt in paniek….
  Hoop dat het snel over zal gaan….l

  Succes Xoxo

 3. says

  Sofie klinkt als een heerlijk meisje! Wat leuk dat ze al zo lekker aan het praten is en ook haar eigen favoriete speelgoed heeft. Lijkt me heerlijk zo’n meisje-meisje dat lekker met poppen bezig is 🙂 Hopelijk gaat het met slapen ook snel weer iets beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *