How to be a dad (een ode aan Arie Boomsma)

img_4866

Het moment dat een man hoort dat hij vader wordt, is een fantastisch moment. Werkelijk fantastisch, maar ook onwerkelijk. Ik denk oprecht dat een vrouw dit moment nog intensiever en ook langer beleeft. Een vrouw ziet het direct allemaal voor zich; hoe de babykamer moet worden, hoe de geboorte zal gaan verlopen, welk eerste pakje er aangetrokken wordt en ga zo maar door. Een man denkt geweldig, maar is daarna zo in geprogrammeerd dat de gedachtes afdwalen naar de wedstrijd van vanavond op televisie. Is dat erg? Nee. Vond ik dat erg? Nee. Tot ik Instagram op een dag opende en op de pagina van de heer Arie Boomsma terecht kwam.

Ja, Arie Boomsma. Op TV een heel sympathieke man met mooie programma’s. Op Instagram voor een vader in spé vooral erg vervelend. Dit gaat terug naar het moment dat je als man hoort dat je vader gaat worden. Het zijn mooie woorden, maar je hebt bij de eerste werkelijk geen flauw idee wat dat inhoudt. Hierdoor zie je het allemaal wat nonchalant in en denk je dat het allemaal wel los zal lopen. Het er zijn is al genoeg toch?
Sta jij op het punt om vader te worden en heb je de Instagram van Arie Boosma nog niet bekeken? Mooi, goed voor jou. Doe het vooral niet. Want wat je daar zult zien verandert je perceptie voor altijd. Op deze pagina zie je namelijk een man die een eigen business heeft EN absurd in shape is EN heel veel liefde voor zijn vrouw uit EN de mooiste tattoos heeft EN daarnaast ook nog eens vader is van niet één maar TWEE kinderen! Onthoud, datgene wat jij ziet op Instagram ziet jouw vrouw dus ook. Jij als man dacht eindelijk een mooi excuus te hebben om een ‘dad bod’ te kweken, de touwtjes een beetje te laten vieren en dan komt daar opeens een man met een baard om de hoek, of eigenlijk gewoon op je scherm. Vanaf dit moment wist ik dat het toch even iets anders zou worden. Ik moest mijn spel opstappen (step my game up) en had vanaf dit moment een rolmodel van wat voor vader ik zou willen zijn.

Maar op een serieuze noot, als vader heb ik oprecht veel bewondering van hoe Arie Boomsma alles lijkt te kunnen combineren. Sport, werk en een gezin. Het is nogal wat. Als vader wil je vooral een goede vader zijn, dus je kijkt om je heen en probeert een goed beeld te krijgen van wat een goede vader dan is. En eigenlijk weet ik het zelf na twee jaar nog steeds niet. Ik blijf zoeken naar het handboek ‘how to be a dad’ en wacht nog steeds tot Arie die een keer gaat schrijven. Tot het zover is kan ik je wel vertellen wat ik in die twee jaar tijd geleerd heb.

Hoe groter ze worden, hoe makkelijker het wordt?
Dit was het beeld dat ik in gedachte had, toch lijkt dit niet helemaal waar te zijn. Als baby is het soms wat onhandig allemaal. Je weet niet waarom ze huilen, waarom ze niet slapen of waarom ze juist wel slapen als jij wilt spelen. Naarmate Sofie ouder wordt is dit gedeelte makkelijker, de zorgen echter niet. Ze kan steeds meer en wordt beetje bij beetje steeds zelfstandiger. Ze gaat bijna naar de peuterspeelzaal wat inhoudt dat ze te maken gaat krijgen met andere mensen, kinderen, invloeden en indrukken waar jij zelf geen invloed op hebt. Als een vader wil je altijd de superhero zijn die je dochter redt, maar toch kan je er niet altijd zijn. Geef dat maar eens een plek!

Je dochter heeft je in haar zak!
Als vader hoor je volgens mij consequent te zijn en soms ook streng. Maar niemand vertelt je dat je door een dochter super soft wordt en ze je maar even aan hoeft te kijken waardoor die ‘nee’ opeens een ‘ja’ wordt en jij je afvraagt wie die persoon was die zojuist ja zei.

Denk niet al te veel na over later.
Ooit, op één dag, later, veel later, heel veel later, komt er een moment dat er een keer een jongen voor de deur staat bij je dochter (indien zij natuurlijk op jongens valt). En als dit het geval is, denk dan nog eens terug hou jij zelf was als jongen van die leeftijd. Denk nog eens terug aan die gedachtes die jij had op die leeftijd en bedenk dan dat die jongen er met jouw dochter vandoor gaat. Kan jij nog rustig slapen? Nee hé, volg daarom deze tip op. Denk nooit over later, of heel soms dan. Maar alleen als er ’s avonds weer een goede wedstrijd op TV komt zodat je wat afleiding hebt.

Het belangrijkste punt;
Probeer niet op Arie Boomsma te lijken. Of tenminste, niet als je genetisch beginpunt lijkt op dat van mij. Zelfs Tom Cruise zou die Mission Impossible niet kunnen klaren.

Maar oprecht Arie, bedankt dat je voor mij en ongetwijfeld vele andere vaders een van de voorbeelden bent hoe je vader moet zijn. Iedereen zegt ‘gefeliciteerd’ de dag dat je een positieve test hebt, maar er missen toch nog een paar woorden aan het eind van deze zin; step your game up!

Sicco

Comments

  1. says

    Leuk artikel!! We worden over ongeveer een half jaar voor het eerst pap en mam. Maar zal zorgen dat manlief Arie zijn Instagram niet checkt. (Mits er een goede wedstrijd vanavond is;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *