Ik koos er bewust voor om jong moeder te worden.

20160910_145206

Bij familie en vrienden kwam het niet als een verrassing, dat moment dat we bekend maakte dat wij papa en mama zouden worden. Ik was er immers altijd heel open over dat mijn droom was om mama te zijn en al van jongs af aan was ik in de weer met mijn neefjes en nichtjes. Het stond nog net niet dik gedrukt op mijn voorhoofd, maar ik wist het zeker. Ik wilde jong moeder worden.

Al van kleins af aan was ik dol op kinderen en op de een of andere manier trok ik ze ook altijd aan. Neefjes, nichtjes, kinderen van kennissen, iedereen wist dat de kindjes in goede handen waren bij mij. Op verjaardagen waren ze dan ook altijd zoet met mijn aandacht en ik vermaakte me ook uren lang. Al was het alleen maar door het voorlezen van een boek of mij opofferen als levende make-up pop. Niets was te gek. Na de middelbare school was mijn keuze voor een opleiding dan ook snel gemaakt. Ik wilde de opleiding SPW doen en uiteindelijk werken in de kinderopvang, dat was mijn droom. Kinderen verzorgen, nieuwe dingen leren, voorbereiden op de basisschool, liefde geven en leuke activiteiten aanbieden. Gelukkig behaalde ik mijn diploma al snel en kon ik aan het werk op mijn stageplek. Ik was dol op mijn werk en ging er dan ook met veel plezier naartoe. Niet alleen de kinderen gaven mij intens geluk, maar ook de ouders die maar al te graag lieten weten hoe dol ze op mij waren en iedere dag weer het vertrouwen in mijn handen legde. Maar door dag in en uit met de kindjes bezig te zijn werd het verlangen naar een ‘eigen’ kindje steeds groter.

Toen ik Sicco leerde kennen waren we het over een aantal dingen meteen eens. We wilden namelijk beiden trouwen en als we het geluk mochten hebben een kindje krijgen. Gelukkig waren we het hier over eens en stonden we hetzelfde in het leven. Ja we houden op zijn tijd wel eens van een feestje, gaan graag op vakantie en ondernemen leuke dingen, maar wat wij samen wilden was een gezin. Gewoon huisje, boompje, beestje.

Uiteindelijk was ik 21 -inmiddels bijna 3 jaar geleden-, dat wij het ja-woord aan elkaar gaven. We woonde samen, hadden beiden een vaste baan en Sicco behaalde dat jaar zijn Bachelor aan de Universiteit van Amsterdam. Omdat wij de goede basis hadden -wat een van onze voorwaarden was- ben ik na de bruiloft gestopt met de pil en werden wij op 5 november 2015 de gelukkigste ouders van onze lieve Sofie. Er zat ruim 2 jaar tussen de dag dat ik stopte met de pil en de geboortedag van Sofie. Helaas verliep het proces naar zwanger worden niet vlekkeloos en zijn we 2 kindjes verloren en werd er PCOS bij mij geconstateerd. Het waren 2 zware jaren, maar het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Dichter dan ik ooit had mogen dromen.

Ik ben er zeker van dat Sofie het mooiste is in mijn leven en heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van dat ik bewust ervoor heb gekozen om jong moeder te worden. Waar de een op deze leeftijd zijn tijd besteedt aan stappen, feesten en studeren, spenderen wij het liefst onze dagen/weekenden samen als gezin. Sofie geeft zoveel mooie nieuwe dimensies aan ons leven en het mooiste is nog dat wij als we wat ouder zijn nog een actief deel kunnen uitmaken van haar leven. Een erg mooi vooruitzicht en een van de voordelen dat jong moeder worden met zich meebrengt.

Helaas ervaar ik ook een aantal negatieve dingen aan het jong moeder zijn. Er wordt namelijk regelmatig gevraagd naar mijn leeftijd en vooral de oudere generatie kijkt me heel vaak aan met een scheef gezicht alsof ik te jong ben. Ik weet natuurlijk veel beter, maar het voelt vaak ongemakkelijk. Van binnen denk ik dan, je moest een weten hoe goed wij het hebben! Gelukkig nemen de negatieve dingen niet de overhand en genieten wij iedere dag intens van het ouderschap. Hoe mooi is het dat er elke dag een klein meisje mama tegen je zegt, hoeveel extra liefde je krijgt en vooral hoe mooi het is om de liefde tussen ons samen over te brengen aan ons eigen kindje. Daarnaast zijn er nu 4 generaties in de familie, wat steeds minder voorkomt en kunnen wij met onze leeftijd alles doen met ons kleine meisje. Natuurlijk begrijp ik dat de meeste mensen op onze leeftijd er nog helemaal niet mee bezig zijn. Het kost veel energie en je leven wordt omgegooid. Echter ben ik ook van mening dat je een goede basis moet hebben, een goede relatie is een pre want er word enorm veel van je gevraagd. Wij hebben beiden een stuk van onze vrijheid weg moeten geven, maar wat we er voor terug hebben gekregen is vele malen mooier. De puzzel is eindelijk compleet.

Achteraf gezien zijn wij blij dat we bewust deze stap maakte op jonge leeftijd want aangezien mijn PCOS had het nog heel anders kunnen lopen wanneer we er later voor zouden kiezen. Het ouderschap is het mooiste wat er is, maar helaas word het je ook niet zomaar gegeven. Het is een wonder, een wonder waar wij iedere dag nog blij mee zijn. Een wonder dat bij ons mocht plaatsvinden, onze Sofie.

Ik zou het lief vinden als je een reactie achterlaat!

Comments

 1. Lisa says

  Wat mooi geschreven allemaal! Ik zou ook graag jong moeder willen worden, maar alleen als de omstandigheden het toelaten (genoeg inkomen, en het hele huisje boompje beestje) Helaas is er bij mij op mijn 16e ook PCOS geconstateerd en ik ben heel bang wat er allemaal gaat gebeuren als ik later probeer zwanger te worden.

  • Priscilla says

   Bedankt voor je lieve reactie! Gelukkig is er tegenwoordig goede begeleiding voor vrouwen met PCOS, misschien dat dat je iets gerust kan stellen. Ik hoop dat ook jouw dromen mogen uitkomen!

 2. says

  Wat een mooi artikel! Ik zie ook veel voordelen van jong moeder worden. Maar bovenal denk ik dat het heel erg afhankelijk is van je situatie. Het klinkt alsof jullie helemaal klaar waren voor een kindje en waarom zou je dan niet voor gaan?! Zelf zit ik nog midden in een zoektocht naar een baan, heb ik geen vriend en geen eigen huis, dus bij mij zou een kind op deze leeftijd nog niet passen. Maar het moment dat ik eraan toe ben, komt vast nog wel 😉

 3. says

  Prachtig om te lezen dat jullie zo gelukkig zijn! Fijn dat jullie allebei dezelfde dingen in het leven willen en samen voor dit prachtige gezinnetje willen gaan! Ik wens jullie heel veel geluk! xoxo

 4. Annemarie Uijterwaal says

  Mooi geschreven Priscilla, ik vind het ook heel mooi om jong moeder te worden. Zolang jullie je goed voelen bij je eigen leven en ouderschap moet je die rare opmerkingen van die rare mensen maar gewoon wegwuiven als een belachelijke opmerking. Ik zou er maar gewoon om lachen.
  En ja hier ook een mama die het nog steeds jammer vindt dat jij weg moest bij het kinderdagverblijf, je was onze lievelingsjuf.

 5. says

  Ik vind het zo leuk om te zien hoe gelukkig jullie zijn! Het lijkt mij ook geweldig om jong moeder te zijn. Het heel veel voordelen en ik vind het ook leuker staan als je een jonge moeder ziet, dan een wat oudere moeder.

 6. says

  Mooi geschreven meid! Ik denk zeker dat jullie het heel goed voor elkaar hebben om een kindje te kunnen opvoeden. Het is super mooi dat jullie hier beiden zo achterstaan en dat jullie nu Sophie hebben. En wat de rest wil denken, dat moeten ze lekker denken. Jullie zijn gelukkig 🙂

 7. says

  Ik vind met jong moeder worden niks mis. Wat ik zo zie doen jullie het hartstikke goed, jullie schieten nergens te kort!Als ik kijk in mijn familie op mij na is iedereen ook jong mama geworden. Mijn zus was 23 jaar en net als jij getrouwd.

  Bij mijn eerste was ik 26 jaar helaas mocht hij niet bij me blijven en is overleden. En bij Keyshia (nu 3,5 jaar) was ik 29 jaar en voor mij gevoel op tijd, Nu ben ik 32 jaar en vind ik mezelf eigenlijk te oud voor om nog een keer zwanger te worden.

 8. says

  Wat een mooi stukje Pris! Iedereen heeft toch wel een mening, helaas. Maar ik vind dat jullie het super goed doen samen, ongeacht de leeftijd. Ik had ook al moeder willen zijn, maar goed, de omstandigheden moeten er ook naar zijn. Dat was een aantal jaren geleden nog niet zo. En dat is toch ook heel belangrijk.

 9. says

  Mooi artikel! Ik sta er precies hetzelfde in. Toen ik vorig jaar mijn zwangerschap bekend maakte reageerde mijn oma ook geschrokken. Ze was wel blij maar vond me nog zo jong. Dat terwijl de oudere generatie er vroeger nog eerder bij waren.
  Liefs

 10. says

  Ik werd ook vrij jong moeder 1 dag voor mijn 25e werd mijn zoon geboren en 2,5 jaar later mijn dochter. Nu ben ik 45 zijn ze 20 en 18 en wow ik heb nog een heel leven voor me, het waren tropenjaren maar ik heb er enorm van genoten.

 11. says

  Mooi stuk! En heel herkenbaar. Ik heb ook altijd gezegd dat ik jong moeder wilde zijn. Ik was 25 mijn man 20 toen de oudste kwam. Vooral mijn man heeft zich altijd moeten verdedigen lijkt het. Nog steeds begrijpen veel mensen niet dat hij met 32 jaar 3 kids heeft en de oudste al op de middelbare. Gelukkig weten wij hoe fijn het is om jong ouders te zijn. Een wonder!

 12. says

  Wat heb je dit prachtig geschreven! Ik zou zelf ook wel graag eerst huisje-boompje-beestje en wat vastigheid willen voordat ik moeder wil worden. Maar ik zou ook weer niet te lang willen wachten, denk ik.

  Super dat jullie in elk geval zoveel genieten van Sofie, het is jullie onwijs gegund!

 13. says

  Wat een geweldig verhaal om te lezen en gewoon ook fijn om te horen dat jullie er echt wel klaar voor waren en gewoon volwassen hebben gekozen om een kindje te krijgen in plaats van er hals overkop mee te beginnen zeg maar! Goed ook dat uiteindelijk alles is goed gekomen, en geniet maar van Sofie! 🙂

 14. says

  Prachtig!
  Ik werd ook jong moeder. Misschien, gezien de omstandigheden, niet de verstandigste keus, maar wel de mooiste. Destijds besefte ik al: je kan 22 zijn of 42, uiteindelijk gaat het om de liefde die je te geven hebt.
  En wanneer je basis goed zit, wordt die leeftijd daaraan ondergeschikt. Mooi meisje hebben jullie trouwens! Verhalen over ouders die moeite hadden met het krijgen van een kindje ontroeren me altijd zo. Ben blij dat jullie verhaal uiteindelijk een goede afloop kreeg in de vorm van Sofie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *