Ik wist al dat ik zwanger was zonder een positieve test in handen te hebben.

zwanger

Inmiddels is het al een jaar geleden dat ik een positieve zwangerschapstest in handen had en wist dat ik mama zou gaan worden van Sofie. Voor de positieve test ging er al veel aan vooraf, want zonder de test als extra bevestiging wist ik door goed te luisteren naar mijn lichaam al zeker dat ik zwanger zou zijn. Nu zijn er veel meningen over kwaaltjes die je al kunt voelen voor je test, maar ook meningen over kwaaltjes na de test. Het blijft een eindeloze discussie, de een zegt dat het wel kan en de ander weer niet.

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn hormoonhuishouding al aardig in de war was door de PCOS en de hormoonpillen. Toch wist ik een aantal kwaaltjes eruit te pikken waarvan ik zeker wist dat deze niet door de bijwerkingen kwamen van de hormoonpillen. Overigens kon ik ook vergelijken met 2 eerdere zwangerschappen, het was niet helemaal hetzelfde, maar toch merkte ik een paar dingen op.

Ik ben al het typje dat gevoelig is voor bepaalde geuren, maar wat mij gebeurde ging verder dan mijn ‘normale’ rare geur prikkels. Ik weet dat ik op een bepaalde ochtend wakker werd en tonijn rook en mij direct afvroeg of Sicco de kat al eten had gegeven (wat hij normaal gesproken in de avond krijg). Je weet wel, zo een gourmet blikje met tonijnsmaak. Met een slaaphoofd en licht geïrriteerd stapte ik uit bed en besefte ik mij dat het geen tonijn was wat ik rook, maar koffie. Vanaf die dag kan ik de geur van koffie niet meer verdragen en associeer ik de geur tot op de dag van vandaag nog steeds met tonijn. Maar hier bleef het niet bij, een bezoekje aan de La Place bracht mij bijna in een nare situatie.

Een vaste gewoonte was om op de donderdagavond wat te eten bij La Place. Ook die keer was dat weer het plan en na het binnenwandelen van het restaurant ging ik bijna over mijn nek. De geur van gegrilde zalm kwam mij tegemoet, maar de geur was zo heftig dat ik het niet kon verdragen. Dat was een kort bezoekje aan de La Place, want ik ben direct weer naar buiten gerend. Eenmaal thuis besloot ik het rustig aan te doen met mijn favoriete thee, maar bah wat was deze ineens vies geworden. Mijn favoriete thee was absoluut geen favoriet meer.

Buitenom mijn geur en smaak maakte er een grote verandering plaats wat betreft mijn 2 grote vriendinnen. Ja, mijn boezem ging al snel van een cup B naar C en er alleen al naar kijken was erg pijnlijk. Veel vrouwen hebben hier last van bij een aankomende ongesteldheid of eisprong, maar in mijn geval had ik dit nooit gehad op deze dagen. Bij de eerdere zwangerschappen had ik ook snel last van mijn borsten, dus ik herkende het gelijk. Echter was de pijn nu veel heftiger en liepen er al snel dikke, blauwe aders door mijn borsten. Een strakke BH, een klein stootje of de straal van de douche maakte het er niet prettiger op en deze dingen ontweek ik dan ook heel graag.

Heb je wel eens gehoord dat dieren (en dan vooral katten) niet bij je weg te slaan zijn als je zwanger bent? Men beweert dat dieren dit aanvoelen. Dat blijkt, want vanaf een paar dagen na mijn eisprong was Lilo, onze kat, niet meer bij mij weg te slaan. Waar ik ging was hij en zelfs een bezoekje aan het toilet sloeg hij niet over.

Mijn gedrag en humeur veranderde ook. Ik ben iemand die best veel kan verdragen, veel geduld heeft en lief is. Al snel veranderde ik in een heks, om het maar even op zijn zachtst te zeggen. Ik was obstinaat, vaak chagrijnig en kon niets hebben. Je hoefde maar boe te zeggen en ik huilde al of ik maakte ruzie. Dit was het grootste teken dat ik zwanger was, want niet alleen Sicco herkende dit uit de eerste zwangerschappen, maar ook mijn moeder. Dit was toch wel de druppel en alles bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat ik op donderdag al een zwangerschapstest ben gaan doen, in plaats van op de maandag daarop. Ik wist het zeker, ik moest wel zwanger zijn. Normaal gesproken test je pas 1 dag na de dag dat je ongesteld moest worden, maar ik testte dus al een paar dagen eerder. Mijn gevoelens hadden gelijk, mijn lichaam hield mij niet voor de gek en bewees maar weer dat ik het kon vertrouwen want ik testte positief! De rollercoaster vol emoties en onzekerheden kon weer gaan beginnen, maar hieruit is wel onze prachtige dochter Sofie ontstaan!

Op sociale media lees ik vaker discussies over het feit dat je geen kwaaltjes kunt hebben voordat je positief test. Toch ben ik van mening wanneer jij je lichaam goed kent, je toch al wel veel kunt merken. Nu moet ik wel zeggen dat ik door de hormoonbehandelingen exact wist wanneer mijn eisprong was en wanneer ik ongesteld moest worden. Ik was een control freak en pluisde alles tot in de kiemen uit. Toch besef ik me steeds weer dat ik kan vertrouwen op mijn lichaam, want het heeft mij niet voor de gek gehouden!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Comments

  1. says

    Het lijkt mij echt de hel als mijn reukvermogen nog groter wordt. Ik heb namelijk een (té) erg goed reukvermogen. Ik weet vrij vaak ook dat mensen zwanger zijn omdat ze hetzelfde ruiken, dat is geen goed iets hè hahaha! Ik denk wel dat ieder lichaam anders is. Een paar vriendinnen van mij hebben amper kwaaltjes gehad, sommige pas een tijdje na de zwangerschapstest en de andere wisten het ook al voor ze überhaupt een test hadden gedaan.

  2. says

    Mn moeder heeft ook nog steeds nare associaties met koffie sinds ze van mij zwanger was haha. Lijkt me zo naar als dat met iets gebeurt wat je eerst zoo lekker vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *