‘Mijn kind mag echt niet zoveel tv kijken’

img-20181111-wa0008

Ik hoor het mezelf nog zo zeggen, ‘mijn kind mag echt niet zoveel tv kijken’. In deze tijd ontkom je er bijna niet aan. Onder andere Netflix en Youtube bieden namelijk een hoop entertainment voor een kind. Benieuwd of ik mij hier aan kon houden en of ik hier nog steeds hetzelfde over denk? Lees dan snel verder!

In deze tijd groeien kinderen op met een hoop technologie en dit wordt ook steeds meer uitgebreid. Laptops, telefoons, tablets, de televisie.. je ontkomt er niet meer aan. Toen ik in de kinderopvang werkte en zelf nog geen moeder was had ik hier een sterke mening over. Mocht ik ooit het geluk hebben om moeder te worden, dan mocht mijn kind echt niet zoveel tv kijken. Dat stond vast, punt uit. Buitenspelen vond en vind ik nog steeds erg belangrijk en zeg nu eerlijk, wij zijn zelf ook zonder al deze gadgets opgegroeid. Kinderen die bij binnenkomst in een restaurant direct aan tafel werden gezet met een tablet, of nog erger, een kind dat met telefoon een telefoon Youtube filmpjes keek in de wagen terwijl mama lekker aan het winkelen was. Ik kon er met mijn pet niet bij.

Maar toen, toen had ik het grote geluk om mama te mogen worden. Mijn mening deelde ik nog steeds tijdens de zwangerschap en eigenlijk vrij lang na de bevalling ook nog wel. Maar wij waren stiekem toch wel benieuwd hoe Sofie zou reageren op kleuren en geluiden van de tv met BabyTV. En daar reageerde ze heel leuk op, waardoor ze het zo nu en dan even mocht kijken.

Naarmate ze ouder werd ging de tv steeds vaker aan en ontdekte wij programma’s die zijn leuk vond. Dat tv kijken werd soms ook een Youtube filmpje kijken of een filmpje op Netflix. Zo veranderde mijn sterke mening in nog geen jaar tijd. Zolang wij iedere dag lekker buitenspelen -mits het weer het toelaat- en wij genoeg knutselen, spelen en leren, vind ik het prima dat er een filmpje wordt gekeken. Want van deze filmpjes en programma’s heeft Sofie namelijk enorm veel geleerd. Zolang ze ervan kan leren vind ik het goed!

Het afgelopen jaar was Youtube favoriet. Sofie ontdekte uitpak filmpjes van bijvoorbeeld suprise eieren en filmpjes waarbij kleuren worden benoemd. Deze filmpjes zijn bijna altijd in het Engels en door dit te kijken weet zij nu vrijwel alle kleuren niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels te benoemen. Maar ook MeisjeDjamilla vond ze erg leuk. Door haar leerde ze bewust te kijken naar speelgoed en sprak ze de moeilijkste woorden uit, zoals een handleiding. De Bellinga’s zijn ook erg populair hier in huis, al zijn papa en mama daar iets minder blij mee. Ze vindt het leuk om te zien hoe de kinderen met elkaar spelen, maar ze ontdekt ook veel nieuwe spelletjes en knutsels. En dan natuurlijk Peppa Pig en Kasper en Emma. Ik denk dat ieder kind hier blij van wordt.

Al deze filmpjes worden bijna altijd op de tv gekeken. Voorheen pakte wij onze telefoon er nog wel is bij, maar dat komt bijna niet meer voor. Ik ben nog steeds heel erg van mening dat er meer is dan een tv. Maar zolang er voldoende buiten wordt gespeeld en speelgoed niet ligt te verstoffen, vind ik het absoluut geen probleem meer. De regel is wel, vlak voor het slapen geen tv meer kijken en ze gaat altijd naar bed na het samen lezen van een verhaaltje. Een bepaalde schermtijd per dag hebben wij niet, de ene dag is het iets meer dan de andere dag, maar voor mijn gevoel nooit te veel. Filmpjes kijken doen wij ook enkel maar in huis. Niet buiten, niet in een winkel en zelden in een restaurant. Mijn mening is veranderd en onbewust leert ze er ook nog van!

Wat is jouw mening over tv (tablet, telefoon, laptop) kijken bij een kind? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Comments

 1. says

  Via via kwam ik hier terecht.
  Ik deel je mening helemaal. Wanneer er voldoende andere middelen zijn om je zintuigen te prikkelen dan mag tv kijken en gamen echt wel. Waar ik met mijn pet niet bij kan is dat kinderen (en dan niet de aller kleinste maar de pubers) in een restaurant alleen maar naar hun telefoon zitten te staren. Dat gebeurd bij ons dus echt niet. Wil je mee? Prima maar je phone blijft in je broekzak tot we weg gaan! Aan tafel en in gezelschap geen ge-game en youtubefilmpjes.

 2. chucky1012 says

  Helemaal mee eens 👌🏻
  Het is toch niet normaal dat velen onder het eten op hun smartphone ook televisie kijken….

  Xoxo

 3. Lipstickencupcakes says

  Ik ben het met je een dat, zolang het vooral leerzaam is het goed. Maar ook voor de fun vind ik het wel oké. Een eigen tablet met 4 jaar bijvoorbeeld vind ik wat overdreven.

 4. says

  Hier mogen ze middags even op de tablet en in de avond kijken ze klokhuis en het jeugdjournaal. We hebben sinds kort een nintendo en daar spelen ze nu ook op natuurlijk. Ik hou het wel een beetje in de gaten, maar ze sporten, spelen en maken ook hun huiswerk.

 5. says

  Ik denk dat het lastig oordelen is, ik heb geen kinderen dus ik denk nu ook ah die arme kinderen. Speel lekker buiten in plaats van op een ding. Ga lekker kleuren. Maar educatieve dingen zijn ook goed, vroeger keken we toch ook gewoon tv. Niet zoveel als nu, maar we deden het wel.

 6. says

  Wij hebben niet een bepaalde screentime. Sommige dagen kijken we meer dan andere dagen. Ligt ook net aan onze mood, het weer en of en hoeveel afspraken er staan. Ik let wel heel goed op wat hij kijkt, dat vind ik belangrijker dan hoeveel.

 7. Mieke | mieksmind says

  Ik vind het lastig om een antwoord op je vraag te geven omdat ik zelf geen kinderen heb. Zolang het in balans is, vind ik het goed denk ik.

 8. says

  Zolang het inderdaad maar in balans is! Ik vind het belangrijk dat er genoeg geknutseld en buiten gespeeld wordt. Dat doen ze gelukkig ook veel. Ze mogen gewoon tv kijken, maar wel bewust en niet zomaar de tv de hele dag aan laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *