Mijn nare ervaring met een 3D/4D echo

goedvsslecht

Bij vriendinnen, familieleden en kennissen zag ik de mooiste echo’s voorbij komen. De foto’s waren zo duidelijk, dat je al helemaal kon zien hoe het kindje eruit ziet. Inmiddels is de techniek zo ver dat je er voor kunt kiezen om een 3D/4D echo te laten maken, waarbij je alle details van je kindje te zien krijgt alsof je zelf een kijkje neemt in de buik. Sicco en ik twijfelde geen moment om deze echo te laten maken, want wij zijn reuze nieuwsgierig naar onze prinses. Maar helaas verliep de echo heel anders…

Na wat online gezocht te hebben naar een echo praktijk in de buurt die 3D/4D echo’s maakt, had ik er eindelijk eentje gevonden. Een half uurtje rijden is prima te doen en we hadden dit er wel voor over. Ik plande de echo in op een zaterdag en het aftellen kon voor ons beginnen. Weken lang keken wij hier naar uit..

Eindelijk was het de dag van de echo en met een big smile stapte wij de auto in, wij keken er zo naar uit om ons kleine meisje te zien. Mijn moeder ging overigens mee, dat vonden wij wel zo leuk. Toen wij aankwamen bij de echo praktijk moesten we even wachten voor de deur. Na 10 minuten werden wij naar binnen geroepen en kon ik meteen gaan liggen op de hiervoor bestemde bank. Er werd een hele fles gel op mijn buik uitgeknepen (ja echt) en het echo apparaat werd aangebracht op mijn buik. Ondertussen probeerde de vrouw die de echo maakte (voor het gemak noem ik haar Truus) een gesprekje aan te knopen door te vragen of we het geslacht al wisten, hoe lang ik zwanger ben en of alles goed gaat. Heel veel interesse had Truus niet, dat was duidelijk te merken, maar ik gaf netjes antwoord op haar vragen. Al snel mompelde ze dat de navelstreng voor het gezichtje van de baby lag en dat hierdoor het gezichtje niet te zien is. Haar vraag was of ik even wilde gaan lopen en springen. Natuurlijk wilde ik dat, maar dat gaat niet van harte omdat ik last heb van mijn rug. Tijdens het lopen en springen kreeg ik weer een aantal vragen; wat loop je raar, doe je wel aan sport? Hoeveel ben je aangekomen? Ik raakte lichtelijk geïrriteerd, want wat hebben deze vragen te maken met de echo? Ik kom immers om mijn kind te bewonderen en niet om te praten over mijn gewicht. Nadat ik 5 minuten lang met pijn en moeite had gesprongen kon ik weer gaan liggen. Helaas lag de baby weer niet goed, want ze was verstoppertje aan het spelen met haar handen.  Ondertussen zat Truus zich maar te focussen op mijn blaas, ik had namelijk aangegeven dat ik heel erg nodig moest plassen en door het drukken op mijn buik kon ik het bijna niet meer ophouden. Maar volgens Truus zat er amper urine in mijn blaas en zat het maar tussen mijn oren. Vervolgens maakte ze er van dat mijn blaas te leeg was en hierdoor de baby te diep in mijn buik verstopt lag en ze dus niet goed te zien was. Ik moest nog een keer of 3 lopen en springen, maar met geen mogelijkheid konden wij een mooie foto krijgen. Ik was enorm teleurgesteld, want het enige wat wij gezien hadden op de echo was mijn blaas. Na 20 minuten gaf Truus het op en plande zij een nieuwe afspraak in. Precies een week later zouden wij terug mogen komen om het nog een keer te proberen. Ik kreeg een lijstje mee met wat ik van te voren moest doen en we werden weer naar buiten gebracht. In de auto was ik best wel verdrietig, maar gelukkig kregen wij nog een tweede kans.

Precies een week later stapte wij weer met volle moed de auto in. Dit keer gingen mijn moeder en liefvader mee, in de hoop dat we nu wel een mooie foto konden krijgen. Ik had de stappen van het lijstje goed afgewerkt. Zo moest ik een uur voor de echo uitplassen, direct daarna 2 glazen water drinken, een half uur voor de echo een glas cola drinken en ik mocht geen chocolade eten want hier zou de baby moe van worden. Bij aankomst konden wij meteen naar binnen, en mocht ik weer gaan liggen op de hiervoor bestemde bank. Mijn blaas was direct weer aan het tegenstribbelen, maar ik gaf geen kick. Er werd alweer een hele fles gel leeg gespoten op mijn buik en het echo apparaat werd weer aangebracht. Ondertussen probeerde Truus met frisse tegenzin maar weer een gesprek aan te knopen en stelde ze mij dezelfde vragen als de week ervoor. ‘Weet je het geslacht al? Hoe lang ben je nu zwanger? Gaat alles goed?…’  Ik vond het apart, maar beantwoorde de vragen weer netjes. Vrijwel direct ging Truus weer kijken naar mijn blaas en kreeg ik de vraag of ik mijn huiswerk wel gedaan had. Ja natuurlijk antwoordde ik, maar ze geloofde er geen barst van. Volgens Truus was mijn blaas helemaal leeg, terwijl ik toch echt moest knijpen om niet in mijn broek te plassen. Weer kijkend naar de baby, zagen wij niets meer dan handjes en een wangetje. Ik moest weer een keer of 3 gaan springen, maar wat ik ook deed ze kon de baby niet mooi in beeld krijgen. Geloof het of niet, maar tijdens het springen vroeg ze weer hoeveel ik ben aangekomen. Deze vraag schoot dit keer echt mijn verkeerde keel gat in en hoe netjes ik altijd probeer te blijven, kwam er dit keer geen aardig antwoord uit mijn mond. De details zal ik jullie maar besparen. 7 minuten verder gaf ze het al op, en zei ze dat het niet gaat lukken. Nu was ook de maat vol voor Sicco en ook hij trok zijn mond open. We betalen immers voor een half uur, maar verder dan 7 minuten kwamen we niet. Truus bood aan om nog 1 keer te kijken op een ander moment, maar dan in de avond. Wij stemde hier mee in, maar waren totaal niet blij. En eerlijk gezegd wist ik niet hoe snel ik weg moest komen, brr. Er was 1 foto gemaakt en 2 foto’s hadden wij zelf maar uit het filmpje gehaald, maar verder dan dat kwamen wij ook niet.

slecht

 

Een aantal dagen later mochten wij het voor de derde en laatste keer proberen. Dit keer gingen mijn vader en liefmoeder mee, maar wij hielden al in ons achterhoofd dat het weer niet zou gaan lukken. Ik zal jullie de details maar besparen, maar het enige wat ik die avond heb gedaan is weer rondlopen en springen. Je raad het al, het lukte weer niet. Sicco en ik waren vrij geïrriteerd en hadden nog weinig zin om hier onze energie in te steken. Doordat Truus dit merkte, liet zij foto’s zien van voorgaande zwangere dames die ook een 3D/4D echo kwamen maken. We kregen prachtige beelden te zien, maar ik kreeg alleen maar verwijten. Zo had ik niet voldoende vruchtwater en zou het aan mij liggen dat we de baby niet mooi te zien kregen. We waren er klaar mee, bedankte Truus voor uhhm… de complimenten? en gingen naar huis.

Eenmaal thuis werd ik ontzettend verdrietig en onzeker, want ik had immers niet genoeg vruchtwater. En niet genoeg vruchtwater is vaak geen goed teken. Maar wilden wij dit nog een keer? Nog een keer zoveel geld betalen en met lege handen naar huis gaan? We besloten om onze eigen echo praktijk op te bellen en tot onze grote verbazing maakte zij sinds 2 weken ook 3D/4D echo’s. Wij hoefde beiden niet lang na te denken en plande direct een afspraak in. Een paar dagen later konden wij terecht.

Vol goede moed gingen wij afgelopen woensdag naar onze eigen echo praktijk. De vrouw die de echo maakte kende ik al, want zij deed ook de combinatie test en de 20 weken echo bij de baby. We kletste even bij en wij deden ons verhaal en vertelde onze verschrikkelijke ervaring. Al snel vertelde zij dat onze vriendin Truus van de vorige echo’s helemaal niet opgeleid is tot het medische gedeelte en zij dit puur doet om haar geld te verdienen. Nu vielen alle puzzelstukjes in een, en was alles van de voorgaande weken te verklaren. Ik mocht meteen gaan liggen en het eerste wat zij deed was kijken naar het vruchtwater. Alles zag er prima uit, en te weinig vruchtwater? Absoluut niet! We hebben werkelijk een half uur kunnen genieten van de mooie beelden van onze baby. Ook nu lag de baby soms met haar handen voor het gezicht, maar door het 4D effect konden we rondom de baby alles bekijken. En als een foto niet helemaal duidelijk was, kon ze de belichting aanpassen waardoor alles mooi te zien was. Ze vertelde ons zelfs dat de baby al anderhalf centimeter lang haar heeft en de baby stak haar tong uit. Alles staat vast op film en we hebben ik denk wel 20 prachtige en duidelijke foto’s. Oh wat zijn wij verliefd geworden op ons kleine meisje. Nu kan ik al helemaal niet meer wachten tot ze er eindelijk is!

goed

Een naam noemen bij de eerste echo praktijk zal ik zeker niet doen. Maar ik kan jullie wel aanraden dat als je in de toekomst ook een 3D/4D echo wilt laten maken, je goed kijkt of de echo praktijk dit ook kan vanuit een medisch perspectief. Niets is zo vervelend om met een onzeker gevoel de deur uit te lopen. En sterker nog het is zonde van je geld. Wij hebben hier veel van geleerd en gelukkig had ons verhaal een mooi einde. Wij zitten weer op een roze wolk en zijn aan het aftellen tot we ons kleine meisje in onze armen mogen sluiten.

Zou jij een 3D/4D echo laten maken? Ik zou het lief vinden als je een reactie achterlaat!

Lees ook; De 20 weken echo, Mijn babyshower, De babykamer roomtour en Eindelijk het antwoord.

Comments

 1. says

  Ik heb ook een 3d echo laten maken. Alweer 9 jaar geleden van mijn zoon en 6 jaar geleden van mijn dochter. Het is echt een bijzonder moment. Inderdaad even de praktijk checken van tevoren, had toen ( zeker bij de eerste ) ook een beetje het gevoel dat ze niet helemaal wist wat ze deed. Gelukkig wel wat mooie foto’s en een filmpje gekregen. Van dochterlief hadden we een betere ervaring. Inderdaad eentje waarbij ze haar tong uitsteekt. 😉

 2. says

  Pff wat een vervelende ervaring bij de eerste praktijk zeg!
  Wij hebbne ook een 3D echo laten maken en hadden, als verrassing, onze beide moeders meegenomen. We hadden ze niet verteld waar we heen gingen en, toen de echo eenmaal begon, waren ze allebei supertrots en emotioneel. Wij hadden het geluk dat we een goed adres hadden en direct de eerste keer supermooie foto’s en een film hadden.
  Ik ga denk ik zo maar eens de film nog eens te terugkijken. Kijken of zoonlief er nog een beetje op lijkt 2 jaar na de echo :-).
  Gelukkig is het bij jullie allemaal nog goed gekomen!

 3. says

  Jeetje, wat een nare ervaring zeg. Wat vervelend ook dat mensen die hier totaal geen verstand van hebben hier zo ‘gemakkelijk’ geld mee kunnen verdienen. Gelukkig heb je later gehoord dat alles goed is!

 4. says

  Wauw! Wat belachelijk zeg. Hebben jullie eigenlijk jullie geld terug gekregen of iets want dat is echt absurd gewoon. Wat een verschrikkelijke vrouw zeg bah. Gelukkig is uiteindelijk alles goed gekomen en hebben jullie eindelijk van jullie prinsesje kunnen genieten! <3

 5. Mirte says

  He wat vervelend! Echt een nare ervaring.. Gelukkig is het toch uiteindelijk goed gekomen! En nu maar weer genieten van de filmpjes en foto’s van jullie mooie dochtertje!

 6. says

  Wat een nare ervaring zeg. Ik had me niet zolang netjes kunnen houden en had ook zeker niets betaald. Hoe onbeleefd ze net jouw/jullie omging. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt bij jullie eigen praktijk.

 7. says

  Jeetje wat een rotervaring moet dat zijn geweest.. Gelukkig is het goed afgelopen en hebben jullie eindelijk jullie meisje in 4D kunnen bewonderen! De aanhouder wint, hihi.

 8. says

  Wat een nare ervaring. En om eerlijk te zijn vind ik echt dat je érg geduldig bent geweest. Als iemand mij zo zou behandelen op de manier zoals jij dat bent was ik na de eerste keer al klaar geweest namelijk. En als ze exact dezelfde vragen zou stellen bij de tweede keer zou ik al helemaal geen derde keer gaan. Maargoed uiteindelijk heb je ervan geleerd en heb je toch prachtige plaatjes van die kleine meid ! Xxx

  • Priscilla says

   Zo denken wij achteraf inderdaad ook.. Maar op dat moment dachten we alleen aan het feit dat we ontzettend veel geld hadden betaald. Dus we hadden natuurlijk nog een beetje hoop dat het de tweede keer wel zou lukken. Gelukkig heeft de laatste mooie echo alle zorgen weg kunnen nemen 🙂 XX

 9. says

  Oh nee wat verschrikkelijk! Mn zusje heeft ook een 3D echo laten maken en wauw. Wat was dat prachtig. Ik weet dat ze het daar goed doen en ontzettend lief zijn. Dus daar ligt voor mij al geen struikelblok meer!

 10. says

  Wat een ontzettend naar verhaal zeg! En wat akelig dat die vrouw helemaal niet oprecht geïnteresseerd was en allemaal echt onaardige dingen zei. Goed dat je uiteindelijk wel je mond hebt opengetrokken hoor! Ik zou ook niet eeuwig netjes blijven. Ik ben heel blij voor jullie dat jullie de kleine uiteindelijk nog zo goed hebben kunnen bewonderen en dat alles in orde is!

 11. says

  Jeetje zeg wat een verhaal en wat belachelijk dat deze truus nog niet opgepakt is hiervoor. Gelukkig heb je nu wel mooie foto’s en hoef je je geen zorgen meer te maken! En dat tongetje hihi lief!!

 12. says

  Hemeltje lief wat een nare ervaring, en dat nog wel x 3! 🙁 De foto’s zijn uiteindelijk zoo mooi geworden dat je de nare ervaring hopelijk snel vergeet! En de opmerkingen van Truus kinnen echt niet, zeker als je kijkt naar het traject wat jij doorlopen hebt om uiteindelijk dit prachtige kind te mogen dragen! Echt onwijs mooi om je prachtige dochter zo te zien <3

 13. says

  Ik heb je artikel inmiddels meerdere keren gelezen waarna ik het weg klikte zonder een reactie achter te laten. Inmiddels heb ik besloten om toch maar een reactie achter te laten. Ik begrijp namelijk iets niet uit dit stukje. Waarom zijn jullie alsnog twee keer teruggegaan naar Truus terwijl jullie er beiden geen goed gevoel over hadden? Voor jullie beiden is het een nare ervaring geweest. Dit wens je niemand toe. Zwanger zijn iets is moois, iets geweldigs en dan gaat een bepaald persoon op zo’n manier met mensen om. Triest! Ik vind het dan ook heel fijn om te lezen dat jullie naar iemand anders zijn gegaan die jullie vriendelijk en netjes geholpen heeft.

  • Priscilla says

   Als je ergens veel geld voor betaald dan verwacht je niet met lege handen naar huis te gaan. Ergens hadden wij nog hoop dat het de tweede keer wel zou lukken. De derde keer was stom en hebben we achteraf spijt van gehad, maar stiekem van binnen hoop je gewoon op een mooie foto. Gelukkig is het later wel gelukt en dit was het geld dan wel dubbel en dwars waard 🙂

 14. says

  Wat een ontzettend nare ervaring zeg! Om nog maar te zwijgen over Truus wat een incapabele en onprofessionele vrouw! Persoonlijk zou ik waarschijnlijk naar de eerste keer al niet zijn terug geweest, maar ik kan me heel goed indenken dat je het wel deed omdat je tenslotte ontzettend nieuwsgierig bent naar je kleine meid je keek er al zo lang naar uit. Heel jammer dat zo iemand het dan verpest! Ik ben blij dat je toch nog bij je huidige echo praktijk mooie foto’s en filmpjes hebt kunnen zien. Wat een schatje op de foto’s!

  • Priscilla says

   Nu wij alles achteraf bekijken, denken wij nu ook dat we na de eerste keer niet meer hadden moeten gaan.. Maarja, helaas is er niets aan te doen. Gelukkig heeft de laatste mooie echo alles goed gemaakt 🙂

 15. says

  wauw.. ik heb natuurlijk al het een en ander gehoord, maar ohmy ik zou niet daar willen zitten en helemaal die opmerkingen.. Heel fijn dat jullie nu eindelijk naar jullie prinsesje hebben kunnen kijken en wat een fijne ervaring bij de tweede echo praktijk..

 16. says

  Niet normaal dit… ik lees dit met open mond! Ik ben zo blij voor jullie dat je uiteindelijk prachtige beelden van jullie mooie prinsesje hebben gezien. Ik vind het erg bijzonder! <3

 17. says

  Meis wat een rot ervaring! Wie denkt die truus wel niet wie ze is!!! Gelukkig is het bij jullie eigen praktijk goed gekomen! Want je verdient het om lekker te genieten van jullie mooie meisje! Wat een stralende lach heeft ze al! Nare ervaring vergeten en genieten van wat allemaal komen gaat!

 18. says

  Heb je ook elke keer moeten betalen? Afschuwelijk. Gelukkig heb je nu de mooie foto’s om dit voorval te vergeten, ze zijn het niet waard!
  Truus, je bent een *** 😉

 19. Bianca says

  Bij ons was de 3D echo ook een teleurstelling. De eerste keer speelde onze dochter verstoppertje achter haar handjes. De tweede keer toonde ze haar middelvinger!
  Ik vond het toen erg jammer maar de foto van de middelvinger blijft hilarisch!

 20. Samantha says

  Wat een nare ervaring inderdaad, bah. Ik moest voor de 20 weken echo behoorlijk springen. Wij laten geen 3d of 4d echomaken. Het zit niet voor niks 40 weken verstopt in de buik om papa en mama te verrassen 😃 ook weten we niet wat het word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *