Mijn zwangerschapskwaaltjes; Week 4 t/m 23

2015-07-24 14.40.20

Ik ben inmiddels al weer over de helft, maar ik merk dat de zwangerschap zelf steeds een beetje zwaarder wordt en meer vraagt van mijn lichaam. Naast een kleine bewegende ballerina in mijn buik, heb ik ook wel eens last van wat kwaaltjes. Het zijn van die typische kwaaltjes, waarvan ik maanden geleden zou zeggen ‘stel je niet aan’, maar ik neem mijn woorden snel terug!

Nou moet ik zeggen dat ik alle kwaaltjes er natuurlijk voor over heb, maar wanneer je het zelf nog niet ervaren hebt om zwanger te zijn dan kunnen de kwaaltjes van een ander al snel irriterend over komen. Nu ik zelf zwanger ben kijk ik er anders naar, want zwanger zijn is naast dat het ontzettend mooi is ook heel erg zwaar. Oh, en lees het natuurlijk wel even met een korreltje zout!

Zwangerschapsmisselijkheid
De meeste vrouwen (inclusief ik) hebben hier de eerste 14/16 weken last van. Als je geluk hebt alleen in de ochtend, vaak trekt het dan langzaam weg als je iets gegeten hebt. Maar er zijn ook gevallen die 24/7 misselijk zijn. Ik kan me daarbij aansluiten. Ik was tot ongeveer week 14 constant misselijk, de hele dag door en het was zo erg dat ik niet meer naar buiten durfde. Het is mij namelijk overkomen dat ik midden in de stad moest overgeven, midden in de regen waarbij Sicco me nog afschermde met een paraplu in de hoop dat niemand het zou zien. Nee, dat was niet erg charmant en ik schaamde me kapot. Zeker omdat ik nog geen zichtbare buik had en het nu gewoon leek alsof ik de nacht ervoor een paar drankjes te veel op had. Achteraf kan ik er natuurlijk om lachen, want zeg nou eerlijk.. dit maak je niet iedere dag mee! Gelukkig is de misselijkheid nu zo goed als weg.

Obstipatie
De meeste vrouwen houden hun toilet bezoekjes liever geheim. Sterker nog het is een taboe om erover te praten. Maar geloof mij, in de meeste gevallen krijg je last van obstipatie tijdens je zwangerschap. Nu kun je het natuurlijk voor je houden, maar na 8 dagen niet naar het toilet te zijn geweest, waarbij het zweet op je voorhoofd staat van de buikpijn, is het gewoon niet te ontkennen. Gelukkig kun je een recept van de dokter krijgen om je stoelgang op gang te houden.

Opgezwollen poten waar je u tegen zegt
Zijn dat mijn voeten!? Kunnen die echt zo dik worden!? Ja, zeker na een dag waarbij je veel hebt gelopen en ook nog is in combinatie met de warmte kunnen je voeten behoorlijk opzwellen. Zo erg, dat ik soms wel is denk dat ze op ontploffen staan! Ach, dit kwaaltje neem ik maar voor lief en kan ik lekker gebruiken als smoes om niks te hoeven doen. ‘Sorry schat, mijn voeten zijn dik ik moet echt even met mijn voeten omhoog liggen’.

Iets met geen conditie en pijn aan mijn rug
Ooit wel eens op een trap gelopen waarbij je de persoon voor je een schop onder zijn reet wou geven omdat hij zo langzaam liep? Blijf dan maar ver bij mij uit de buurt. Wanneer ik op de trap loop, roep ik al ‘oma komt er aan’. En in dit geval is mijn eigen oma zelfs sneller. Nee, helaas is mijn conditie ver te zoeken en loop ik inmiddels al een beetje als een pinguïn. Ik probeer tijdens het lopen, zitten en liggen de juiste stand van mijn rug aan te houden om de rugpijn iets te verminderen. Ik moet zeggen dat dit niet meer helemaal lukt, want aangezien mijn buik steeds groter en zwaarder wordt, wordt het ook steeds zwaarder voor je rug. Ik moet leren om wat gas terug te nemen en toe te geven aan wat ik niet meer kan.

Ach ik mag niet klagen. Want naast de opgezwollen poten, obstipatie en rugpijn heb ik een klein wondertje in mijn buik zitten, waardoor ik nog iedere dag zielsgelukkig ben dat ik haar over ongeveer 17 weken op de wereld mag zetten. Ik kan niet wachten tot ze er is en tot ik haar in mijn armen kan sluiten en geloof me.. daar kan geen kwaaltje tegen op!

Comments

 1. says

  Erg leuk geschreven artikel =)
  Leuk dat je alles gewoon zegt zoals het is , en inderdaad als je mooie dochter er is, vergeet je dit alles snel.
  Liefs Jorinda

 2. jessica says

  Leuk geschreven. Helaas had ik een slechte zwangerschap en zag ik er niets moois in. Alle kwaaltjes 9 maanden lang. Vreselijk! En daarbij had ik ook een zwangerschap depressie. Niet leuk. Heel veel sterkte, ik hoop voor je dat de kwaaltjes meevallen voor je en dat je nog een fijne zwangerschap mag hebben

 3. says

  Vervelende kwaaltjes, maar ik zou er denk ik voor tekenen.. In mijn omgeving zijn bijna alle zwangere vrouwen extreem ziek of hebben ‘iets’ wat de zwangerschap echt heel erg onprettig maakt.. dus veel meer dingen dan deze kwaaltjes. Maar toch, ik snap ook de meest voorkomende kwaaltjes vervelend kunnen zijn, nog even en dan heb je jouw kleine wondertje.. super leuk vooruitzicht :-)!!

 4. says

  Het ergste moet nog komen…. BRANDEND MAAGZUUR! De hele dag en nacht door.
  Ik had daar zoveel last van dat ik op mijn uitgerekende datum gesmeekt heb om te mogen bevallen…. Verder van niks last gehad, maar de nachten dat ik huilend van de pijn wakker lag waren er net iets teveel aan….

 5. says

  Die continue misselijkheid lijkt me echt heel naar. Gelukkig ben je daar nu vanaf! De komende weken zul je misschien nog wel meer last krijgen van kwaaltjes, maar in the end is dat het natuurlijk helemaal waard. Leuk artikel!

 6. liefmama & papa says

  Hartstikke leuk omschreven!
  Het gaat niet zonder slag of stoot, maar je straalt!
  Dikke knuffel Liefmama en papa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *